דעת הגוף

איזו דיאטה הכי יעילה? הכירו את גישת הנון דיאט

די לדיאטות!

המרדף אחר הדיאטה הטובה ביותר בשבילך, בדרך כלל מסתכם בתסכול וחוסר הצלחה.

אז אני רוצה להגיד לך שהבעיה היא לא אצלך – יש סיבה טובה לכך.

כדי להבין איזה טיפול בעודף משקל הכי מתאים לך, יש להכיר קודם כל בבעיה שבבסיס של כל שיטת דיאטה: דיאטות נועדו להיות זמניות ולכן משיגות תוצאות זמניות.

תעשיית הדיאטות משתכללת ומתפתחת ומידי יום מתפרסמות דיאטות שונות ומשונות במטרה לעזור לאנשים לרדת במשקל ולהרגיש טוב יותר עם גופם.

התוצאות למרבה הצער הפוכות – ככל שאנשים עושים יותר דיאטות הם עולים יותר במשקל, סובלים יותר מדכאונות ומדימוי גוף שלילי.

 

מחקרים מראים שדיאטות כרוניות מקצרות את החיים בכ- 20% ומעלות את הסיכון ללקות בדיכאון קליני ב- 70%

 

אם ניסית כבר יותר משיטת דיאטה אחת, ודאי שמת לב שמשהו בתהליך מרגיש לא נכון לגוף וגם לנפש שלך.

ההגבלות, האיסורים, החוקים, משטר ההתמדה.. כל אלה ועוד מונעים ממך את תחושת החופש, את ההנאה מהאכילה, ויוצרים יותר תסכולים שגורמים לך לשוב להתנחם באוכל ובסופו של דבר לעלות במשקל ולהתאכזב אף יותר מהכשלון.

זה פשוט בלתי אפשרי ולא יכול להחזיק מעמד לטווח ארוך. אז למה להמשיך לעשות אותן?

מעגל הדיאטות מראה מדוע דיאטות לא עובדות

איך אפשר בכל זאת לרדת במשקל ללא דיאטה?

לשם כך התפתחה שיטת הנון דיאט.

זוהי שיטה טיפולית לאיזון האכילה, שמתמקדת בתשומת לב לצרכים של הגוף שלנו, שתומכת בדימוי גוף ודימוי עצמי חיוביים ומונעת הפרעות אכילה והתעסקות יתר במשקל ואוכל.

תזונה בשיטה זו לא מתבססת על צמצום מזונות או אוסרת על אכילת מזונות מסוימים, אלא מקנה כלים התנהגותיים המיועדים לעזור לאדם רגיל לאכול באופן טבעי, מאוזן ומודע. מסתבר שזה כל מה שצריך כדי לרדת במשקל ולשים סוף לעיסוק במשקל ודיאטות.

השיטה שהחלה את דרכה כטיפול בהפרעות אכילה, התגלתה כיעילה אף יותר באוכלוסייה בריאה.

אם בדיאטה אנו כופים על הגוף להגיע למשקל אידאלי כמדד להצלחה, אז בגישת הנון דיאט, הגוף יגיע למשקל שנכון לו באמצעות אכילה מאוזנת שקשובה לצרכים שלו, לרעב והשובע ולהנאה מהאוכל. כבר נשמע יותר שפוי, לא?

 

הטיפול בשיטת דעת הגוף

הטיפול בהפרעות אכילה ובעודף משקל בשיטת דעת הגוף, הפועלת בגישת הנון דיאט, מחולק ל- 3 שלבים: פזיולוגי, התנהגותי ורגשי.

 

 

השלב הפיזיולוגי – לזהות תחושות רעב ושובע

המטרה של השלב הראשון בטיפול היא להרגיע את הגוף.

בשלב זה לומדים להקשיב לצרכים של הגוף, להבין איך מזונות שונים משפיעים עליו, ואיך להרכיב ארוחה משביעה ומספקת, לצד עקרונות בסיסיים בתזונה. ההבנה של הדברים האלה היא קריטית כי היא שוברת מיתוסים ועוזרת לך להסתכל על אוכל בצורה אחרת לגמרי.

בנוסף לומדים לזהות חזרה באמצעות תרגילים פשוטים, את תחושות הרעב והשובע שאיבדנו בילדות.

חיזוק של תחושת הרעב עוזר לנו לאכול אך ורק כשהגוף צריך אנרגיה, כך אנו לא שוכחים לאכול ולא מכניסים את הגוף למצב של אגירה וסטרס.

מהצד השני אנו לומדים לזהות שובע ולעצור את האכילה, שעד עתה היתה בלתי נשלטת, כשהגוף מאותת שהוא שבע. ברגע שאנו עוצרים בשובע, אין חשיבות לכמות השומן בארוחה מאחר שאוכל שמן משביע יותר, ומאוכל רזה נצטרך לאכול יותר- כך שהגוף מאזן אותנו ועלינו רק להקשיב לו.

בטיפול ניתנים תרגילים לחיזוק תחושות הגוף עד שהן הופכות לאוטומטיות כחלק מאיתנו.

רוב האנשים לא מזהים מתי מספיק להם ואוכלים את כל מה שיש בצלחת

השלב ההתנהגותי – לאכול עם מודעות

השלב הבא בטיפול עוסק בהתנהגויות של אכילה אוטומטית ואכילה בהיסח הדעת.

ברגע שאנו אוכלים בהיסח הדעת (לדוגמא בעמידה, תוך כדי נהיגה, תוך כדי עבודה וכדומה) אין באפשרותינו להרגיש שובע, והתוצאה היא שאנו אוכלים יותר או רעבים זמן קצר לאחר הארוחה.

בשלב הזה אנחנו לומדים איך להתרכז באוכל ובאכילה עצמה. דוגמא לשינוי בהרגלי האכילה: נסו לקחת מתוקים לצלחת ולהנות מהם בישיבה במקום לגנוב אותם על הדרך. בטיפול לומדים להבין מה גורם לנו לחטוף, מתי אנחנו מרשים לעצמנו ומתי אנחנו מנסים להסתיר מעצמנו ומהסביבה את האכילה.

ברגע שאנו מבינים כיצד לאכול בצורה מודעת ונשלטת נגמרים התקפי האכילה, נגמרת התחושה של בור ללא תחתית, אנו משיגים שליטה על הכמויות ואף נהנים יותר מהמזון והמתוקים. מפה הדרך לירידה במשקל כבר סלולה לך.

בשלב הזה של הטיפול נרכוש כלים מעשיים שקל ליישם ביום-יום, שישנו את כל מה שידעת על הרגלי האכילה שלך.

השלב הרגשי – להתיר את הקשר בין אוכל לרגש

השלב האחרון עוסק באכילה רגשית. כידוע לך, לא כל אכילה נובעת מתחושה של רעב. אם כך, מה גורם לך לקום ולחפש אוכל?

מסתבר שאוכל הוא מנגנון הגנה נהדר נגד תחושות לא נעימות: מתחושות של שיעמום, עייפות, עצב, עצבנות, תסכול, אכזבה, דיכאון, ומה לא.

האוכל מציל אותנו, מרגיע ועוזר לנו, אומנם רק לרגע, לא לחשוב על הבעיות והתחושות השליליות שצפות.

לכן, כדי להשיג שליטה באכילה אנו צריכים לעצור את האוטומט הזה ולהבין מה קורה לנו בדרך, אילו פרשנויות אנו נותנים לסיטואציות מסוימות ואיך אנו יכולים לפתור את אותם תחושות לא נעימות בדרך אחרת.

מעבר לכך, הגישה עוזרת לנו להבין שאין מזון אסור ומותר הכל מורכב מאבות מזון ויש לדעת איך לשלב אותם בכל ארוחה כדי שנרגיש טוב יותר, שבעים יותר ואנרגתיים.

 


למדו איך אפשר לרדת במשקל ולשמור על משקל תקין לאורך זמן בשיטת הנון דיאט


 

היתרונות של טיפול בגישת הנון-דיאט הם רבים:

✓ אין מגבלה של כמויות, פחמימות, או מתוקים מעבר לתחושת השובע של הגוף.
✓ אין מזון אסור ומותר.
✓ לשיטה יש השפעה מיטיבה באופן משמעותי בהורדת כולסטרול, סוכר, כבד שומני וטריגליצרידים.
✓ ההרגלים שנרכשים הופכים לאוטומטיים כך שעם הזמן לא נדרש מאמץ ליישמם.
✓ השיטה מאפשרת לאכול חופשי גם במסעדות, בחו"ל באירועים וארוחות בופה ללא חשש לעליה במשקל.
✓ היא עוזרת לנו לנתח באופן פרקטי מה עבר עלינו ולהימנע משיפוט, רגשי אשמה וביקורת עצמית.
✓ מחקרים של "משרד הבריאות והחקלאות האמריקאי" מראים כי כאשר משווים בין הנון דיאט לקבוצות רגילות של דיאטה נמצא כי בשיטת הנון דיאט המשתתפים שמרו על המשקל וערכי הכולסטרול גם לאחר שנתיים לעומת הדיאטה הקלאסית בה הם עלו במשקל בחזרה.

לסיכום

לטיפול בגישת הנון דיאט יש תופעת לוואי מדהימה אשר מפתיעה אותי כל פעם מחדש – שיפור משמעותי בדימוי הגוף, שהוא חשוב ביותר על מנת להפסיק להתעסק עם נושא הדיאטות אחרי התהליך. השיטה מאפשרת לנו לחיות בשלום עם הגוף ועם אוכל. בהצלחה!

 

 

אורנית יונה – דיאטנית קלינית, B.Sc. מטפלת בעודף משקל והפרעות אכילה למעלה מעשר שנים. מנהלת את קליניקת "דעת הגוף" ברמת–גן המתמחה בטיפול באכילה רגשית. טיפלה בלמעלה מ- 1500 מטופלים ומכשירה דיאטניות לטפל בשיטת הנון-דיאט הדוגלת בהעצמת דימוי הגוף ויציאה ממעגל הדיאטות. מתנדבת בפורום נערות באתר girls4, כותבת טור באתר "פוד דיקשנרי – מרזים ללא דיאטה". מרצה ומנחת קבוצות לדימוי גוף, הפרעות אכילה והרזיה ללא דיאטה. 

 

 

תגובות

תגובות