דעת הגוף

תזונה נכונה לטיפול בלחץ דם גבוה

מהי מחלת יתר לחץ דם?

יתר לחץ דם (יל"ד) היא מחלה כרונית הפוגעת בכלי הדם ועלולה להביא לסיכונים רבים ביניהם פגיעה בלב, פגיעה בראייה, בעצבים בכליות ובמוח. שינוי בתזונה ובאורח החיים יכול להיות טיפול מונע בשלבים המוקדמים של המחלה, ולתמוך בטיפול בלחץ דם גבוה בשלבים המאוחרים של המחלה.

 


אכילה מאוזנת: כך תעשו זאת נכון


קיימים גורמים רבים אשר מגבירים את הסיכון ללחץ דם גבוה וביניהם גנטיקה, עישון, צריכת מופרזת של קפאין, חוסר פעילות גופנית, עודף משקל (מעל BMI 30), כולסטרול LDL גבוה, מחלות כליה (בעיקר הצרות), צריכת גלולות המשפיעות על קרישיות הדם ועוד. עם זאת ב- 95% מהמקרים לא ידועה הסיבה ללחץ הדם הגבוה. בארץ כ- 17.2% מהנשים סובלות מיתר לחץ דם ורובן לאחר המנופואוזה (הפסקת המחזור החודשי).

ללחץ דם ישנם 2 ערכים, לחץ הדם הסיסטולי (הגבוה) שמסמן את הלחץ בהוצאת הדם הראשונה מהלב אל אבי העורקים ולחץ הדם הדיאסטולי (הנמוך) אשר מסמן את הגל הנוסף המגיע מיד לאחר הראשון. ערכי לחץ דם תקינים הם עד 120/80.

 

3 שלבים בהתפתחות המחלה

דרכי טיפול

הטיפול בהתאם לשלבים השונים וגורמי הסיכון. למניעת יל"ד באנשים בריאים או להורדת לחץ דם מאנשים הסובלים מטרום יל"ד ניתן לטפל על ידי תזונה ואורח חיים בריא בלבד. החל משלב 1 של יל"ד יש לטפל על ידי תרופות מיוחדות להורדת לחץ דם בהתאם לגיל, רמת הסיכון וכדומה.

למניעת יל"ד באנשים בריאים או להורדת לחץ דם מאנשים הסובלים מטרום יל"ד ניתן לטפל על ידי תזונה ואורח חיים בריא בלבד

כיצד אורח חיים בריא משפיע על הורדת לחץ הדם

מזונות עתירי נתרן מהם יש להימנע

איך ניתן להקטין את כמות הנתרן בתפריט?

ממה כדאי להיזהר?

אינטראקציה בין תרופות להורדת לחץ דם לבין מזון ותוספי תזונה

לצורכים תרופות ממשפחת חוסמי הסידן – מומלץ להימנע ממיץ אשכוליות, ליקוריץ וגוגול ליפיד.
לצורכים תרופות ממשפחת חוסמי בטא – מומלץ להימנע מקפאין, מעישון מתה ירוק ומגוגול ליפיד.
לצורכים תרופות ממשפחת ACE-I – יש להימנע מתוסף אשלגן וסרפד.
לצורכים משתנים אוצרי אשלגן – יש להימנע מצריכת תוסף אשלגן
לצורכים משתנים רגילים – יש להימנע מצריכת תוסף פטרוזיליה, תוסף סרפד וטאורין.
* באדיבות סולגאר.

 


זקוקים לייעוץ תזונתי? כך תבחרו דיאטנית ללוות אתכם בתהליך


תפריט מאוזן להורדה משמעותית של לחץ הדם לדוגמא

עשיר בסיבים, אשלגן, מגנזיום וסידן

ארוחת בוקר
2 פרוסות לחם מלא או שיפון
+ 2 כפות גבינה 5% דלת נתרן
+ פלפלים חתוכים עשירים באשלגן
+ תה ירוק

ארוחת ביניים
פרי עשיר באשלגן כגון תפוח עץ חתוך בצלחת/ בננה/ תפוז
(למי שצריך יותר, ניתן להוסיף 3-4 אגוזים או שקדים או פרוסת לחם מלא עם ממרח נוסף)

ארוחת צהריים
סלט קטן או ירקות חתוכים בצבעים שונים בתוספת כף חמוציות – עשיר בנוגדי חמצון
+ כ- 150 ג' דג עשיר באומגה 3 (סלמון, סול, בקלה, מקרל וכו')
+ 6 כפות לאחר בישול של קינואה / כוסמת / אורז מלא / מג'דרה / קטניות מבושלות / בטטה בינונית
+ שורת שוקולד מריר 70% קקאו

ארוחת אחר הצהריים
יוגורט 3% + 3 תותים
או 2-3 תמרים / משמש מיובש + 2 אגוזי פקאן או 7 שקדים.
או ציזיקי על בסיס יוגורט, מלפפונים, שמיר ושום עם פרוסת לחם מלא

ארוחת ערב
1-2 פרוסות לחם מלא או שיפון
+ ביצה 1
+ 3 כפות גבינה עד 5% דלת מלח
+ ¼ אבוקדו עם מיץ לימון (ללא מלח)
+ סלט ירקות עם עשבי תיבול וכפית שמן זית.

סה"כ : 1500-1800 קלוריות לאיזון משקל ולחץ דם.

 

ושרק נהיה בריאים!!

 

 

אורנית יונה – דיאטנית קלינית, B.Sc. מטפלת בעודף משקל והפרעות אכילה למעלה מעשר שנים. מנהלת את קליניקת "דעת הגוף" ברמת–גן המתמחה בטיפול באכילה רגשית. טיפלה בלמעלה מ- 1500 מטופלים ומכשירה דיאטניות לטפל בשיטת הנון-דיאט הדוגלת בהעצמת דימוי הגוף ויציאה ממעגל הדיאטות. מתנדבת בפורום נערות באתר girls4, כותבת טור באתר "פוד דיקשנרי – מרזים ללא דיאטה". מרצה ומנחת קבוצות לדימוי גוף, הפרעות אכילה והרזיה ללא דיאטה. 

 

 

 

תגובות

תגובות