עלייה במשקל: הדרך הבריאה להגיע למשקל שנכון לגוף שלך
הטיפול בתת-משקל הוא מסובך וקשה לעיתים אף יותר מאשר הטיפול בירידה במשקל. אנשים בעלי חילוף חומרים גבוה במיוחד אשר גופם מנצל את רכיבי התזונה לאנרגיה בצורה יעילה מוצאים את עצמם נאבקים מול הרזון במשך שנים ולא מצליחים לעלות במשקל.
בקליניקה אני משלבת טיפול תזונתי יחד עם טיפול התנהגותי ורגשי, בכדי לעזור למטופלים/ות לעלות במשקל ולהגיע למקום בריא ונכון לגוף ושקט בראש.
דימוי הגוף
הבעיה מתחילה כאשר קיימת פגיעה בדימוי הגוף, המטופלים הרזים מתארים תחושה של חוסר נוכחות, חוסר יכולת להכיל ולחבק, מתביישים ללבוש בגדים קצרים ובגדי ים ומקבלים הערות רבות של דאגה מהסביבה.
בעיה נוספת היא כאשר תת המשקל מלווה גם בתת תזונה – מצב של חסרים תזונתיים בחלבון, בויטמינים, במינרלים ובחומצות שומן אשר מביאים לחולשה, לעייפות, לכאבי שרירים, לנטייה לשברים ומחלות חסר נוספות.
הסיבות
הסיבות לאי היכולת לעלות במשקל הן רבות. הן יכולות לנבוע מחילוף חומרים מהיר במיוחד (RMR גבוה), מבעיות בריאותיות או בעיות ספיגה שונות, לכן מומלץ לגשת לרופא המשפחה ולדווח לו על תופעות חריגות כגון כאבים, בחילות, חוסר תיאבון, שלשולים, עצירות, צואה דמית, צואה צפה ותופעות אחרות במערכת העיכול.
אי עלייה במשקל יכולה לנבוע מסיבות נפשיות כגון דיכאון וירידה בחשק לאכול, חרדה, לחץ וכדומה. במקרה שהבעיה היא נפשית רצוי במקביל לטיפול התזונתי לפנות לגורם מקצועי – פסיכולוג/עו"ס/ פסיכיאטר וכו'.
פעמים רבות הבעיה נובעת מחוסר הזיהוי של תחושת הרעב. רבים מהסובלים מתת משקל לא מזהים מתי הם רעבים או שהם מזהים אך לא עוצרים לאכול בזמן וכך תחושת הרעב הולכת ונעלמת. כאשר אנו לא אוכלים שעות רבות תחושות הרעב הולכות ופוחתות לעיתים עד כדי בחילה (כמו שרבים חשים בבוקר). במידה ואין זיהוי טוב של תחושת הרעב העבודה התזונתית מתמקדת בתרגילים לזיהוי הרעב והשובע.
המלצות כלליות לעלייה במשקל
- התחילו במעט ובארוחות מסודרות כך שכאשר העלייה תעצר תוכלו להוסיף מזון לתפריט. הנטייה היא להתחיל לאכול כמויות גדולות של אוכל בכח, אך שיטה זו תגרום לשבירה מהירה ולכך שהגוף יתרגל לכמויות גדולות מהר מאוד.
- התחילו את היום בארוחת בוקר מאוזנת אשר תכיל חלבונים ופחמימות - קורנפלקס עם חלב, סנדוויץ, מעדן, דייסה וכדומה. ארוחת הבוקר תעצור את הצום של הלילה ותאפשר לך להתחיל להרגיש רעב.
- דאגו לאכול בשנייה שמזהים את הרעב ולא לדחות את הארוחה, כי כשדוחים אותה הרעב פשוט עובר. לשם כך רצוי להתארגן מראש עם אוכל זמין לכל שעות היום או עם כסף לקנייתו.
- חשוב לאכול לכל הפחות כל 4 שעות במהלך היום ושהארוחה תכיל כמה שיותר אבות מזון : חלבונים, פחמימות, שומנים ומעט ירק.
- חשוב לעצור כששבעים ולא לאכול בכח.
- לעומת המלצות רבות, לא כדאי להאביס את עצמנו ולהתפוצץ, הגוף שלנו יודע כמה מספיק לו וארוחות מכבידות ומעייפות יורידו את המוטיבציה מדיאטת ההשמנה והמשקל יחזור לרדת.
- יש להגביר אכילת מזונות אשר מרוכזים יותר בשומן : שמן, גריעינים, אגוזים, חומוס, טחינה, שמנת, אבוקדו ולשלב אותם בארוחות. שומן מרוכז יותר קלורית וכך במעט אוכל מקבלים הרבה קלוריות.
- מומלץ לקחת ממתק אחד ביום שיהיה מרוכז קלורית אך יכיל גם ערך תזונתי כמו גלידה, מגנום וכו'.
- מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית לא אירובית אלא כזאת הממוקדת בבניית שריר, בניית השריר תסייע למזון להיות מנוטב לבניית גוף בריא ולעלייה יפה יותר במשקל.
- יש מקומות אשר ממליצים על תוספים שונים כגון אבקות חלבון, סקנדישייק, אנשור ותחליפי מזון נוספים אך אני ממליצה לנסות קודם כל עם מזון ורק אם אין ברירה להיות תלויים בתוספים סינטטיים אלו.
במידה וקיימת בעיה בריאותית חמורה לצד חוסר רעב יש להתייעץ עם הרופא בנוגע לכדורים מגבירי רעב.
זכרו כי ככל שאנו נעלה את כמות המזון היומית תהיה עליה במשקל בהתחלה אך בשלב מסוים הגוף יתרגל לכמויות ותתרחש עצירה במשקל. בשלב זה מומלץ להוסיף עוד 300 קלוריות לתפריט ולבדוק אם זה תורם לעלייה.
עלייה במשקל היא אינה פשוטה ולכן מומלץ קודם לזהות את מקור הבעיה ובהדרגה לדאוג להרגלי אכילה מסודרים אשר ישמרו על אכילה מספקת לאורך זמן שתסייע בשמירה על המשקל.
מטופלים משתפים בסיפור ההצלחה שלהם: